En enklere hverdag for Henrik i nytt hus fra Hellvik Hus

For Henrik Borøy er funksjonalitet og logistikk ekstra viktig. Etter tre års planlegging har han endelig flyttet inn i sitt nye hus i Søgne.
Av Hellvik Hus / Publisert 22 september 2020

– Fordi jeg har vært med i hele prosessen har jeg lenge sett for meg hvordan huset skulle bli når det ble ferdig. Nå har jeg flyttet inn og kan konstatere at det har blitt veldig bra. Huset har til og med blitt bedre enn hva jeg hadde forventet meg, sier Henrik Borøy.

Fram til for bare noen få år siden var elektrikeren fra Søgne en helt vanlig ung mann med god jobb og gode framtidsutsikter. Så havnet Henrik i en bilulykke som skulle snu opp ned på livet hans. En ryggmargskade sørget for at han ble lam fra brystet og ned.

– Kort tid etter ulykken satte Henrik seg en målsetting seg for at han skulle være så selvstendig som mulig, og ikke være avhengig av hjelp til noe unntatt det mest nødvendige, forteller Henriks far Benny Andreassen.

En av nøklene for å tilrettelegge for selvstendigheten Henrik ønsket seg, var å bygge et nytt hus skreddersydd etter hans behov. Det ønsket fikk Henrik oppfylt i samarbeid med Hellvik Hus Søgne. Før sommeren 2020 flyttet han inn i sitt nye hus i Dr. Rohdes vei. Da var det gått omtrent tre år siden første gang Henrik og familien hans begynte å kikke på mulige tomter.

Skjulte detaljer

Når en kommer på besøk i Henriks nye enebolig er det akkurat som å komme på besøk til hvilket som helst annet nytt hus. I underetasjen er det soverom, bad, soverom og utgang til garasje (som riktignok er innendørs). Overetasjen preges av en stor kombinert stue- og kjøkkenløsning, et romslig bad og to soverom. I tillegg omkranses huset av en stor terrasse som gir tilgang til sol hele dagen.

For at huset skulle bli bra for Henrik måtte vi tenke praktisk og logisk

Det eneste som gir et umiddelbart inntrykk av at Henriks hus ikke er helt som andres hus er heissjakten fra under- til overetasjen. Og når en ser nærmere på detaljene vil en også oppdage flere andre ting som ikke er helt som i andre hus. Alle dørene er skyvedører, og kjøkkenbenken har ingen underskap. På badene er det ingen nivåforskjeller, og mellom rommene er det ingen dørstokker. I tillegg er alle stikk-kontaktene plassert høyt på veggen.

– For at huset skulle bli bra for Henrik måtte vi tenke praktisk og logisk. Fordi han sitter i en rullestol er han avhengig av å kunne rulle beina innunder kjøkkenbenken for å lage mat. Og alle stikk-kontaktene måtte vi plassere i hans arbeidshøyde og ikke på bakkenivå, sier Benny.

– Ja, og så måtte ingen av rommene være under 10 kvadratmeter. Hvis rommene er for små er det vanskelig å snu rullestolen. Helst skal rom være så store som mulig, fortsetter Henrik.

Artikkelen fortsetter under bildet

Henrik Borøy

Tilrettelagt for besøk

En annen detalj som er vanskelig å få øye på ved første øyekast er spisebordets hev/senk-funksjon. Fordi Henrik blant annet har en elektrisk rullestol som gjør han i stand til å stå oppreist er det kjekt å kunne heve bordet opp til ståhøyde ved behov.

– Bordet laget jeg selv, sier teknologi-interesserte Henrik, som også styrer blant annet husets lys, varme og ringeklokke via mobilen.

Hellvik Hus strakk seg langt for å få dette oppdraget

Når noen ringer på døra nede drar Henrik fram telefonen, ser hvem det er, svarer og låser opp uten at han trenger å bevege seg ned.

– For meg var det viktig å ha et hus hvor venner og familie enkelt kan komme på besøk og at innemiljøet er godt, slik at folk trives når de her, sier Henrik.

Valgte Hellvik Hus

At Henrik valgte å bygge med Hellvik Hus Søgne var ikke helt tilfeldig. Faren Benny bygget med Hellvik Hus Søgne tilbake i 1987, og han ga gode skussmål. I tillegg hadde Henrik sommerjobb hos Hellvik Hus da han var yngre.

– Men det er viktig å understreke at vi valgte Hellvik Hus fordi de ga oss det beste tilbudet. Ikke bare med tanke på pris, men også hele tilbudet som sådan. Hellvik Hus strakk seg langt for å få dette oppdraget, sier Benny, som under hele prosjektet var en avgjørende støttespiller for Henrik.

Artikkelen fortsetter under bildene

Godt samarbeid

Etter ulykken hadde Henrik et lengre rehabiliteringsopphold på Sunnaas sykehus. Gjennom oppholdet der laget han seg en rekke skisser for hvordan han en gang i framtiden ville bo. Det var mange av disse skissene Benny tok utgangspunkt i da han hjalp sønnen å planlegge huset, som er tegnet med livsløpsstandard.

– Vi fikk gode råd fra Sunnaas, så brukte vi Hellvik Hus til å kvalitetssikre at planene våre var praktisk gjennomførbare. I sånne situasjoner blir det litt gi og ta. Oppfølgingen fra Hellvik Hus og boligkonsulent Fredrik Ihlen var veldig god, og vi fikk tidlig møte håndverkerne slik at de skulle forstå Henriks situasjon og ha den i bakhodet mens de arbeidet, forteller Benny.

Oppfølgingen fra Hellvik Hus og boligkonsulent Fredrik Ihlen var veldig god

At huset skulle ha to etasjer var ikke planen i utgangspunktet, men grunnet krav til tomten måtte de gjøre det slik. At det er to etasjer førte blant annet til at Henrik ikke så overetasjen i sitt nye hus før seint i byggeprosessen, ettersom heisen naturlig nok ikke ble installert før mot slutten.

– Egentlig er det veldig greit å ha to etasjer. Jeg føler jeg får litt mer privatliv. Jeg slipper å tenke på at det er for mye innsyn for forbipasserende, sier Henrik.

Vil du gjøre som Henrik og bygge med Hellvik Hus Søgne? Les mer her!

Artikkelen fortsetter under bildet

Stikk-kontaktene er plassert høyt på veggen slik at Henrik enkelt skal nå dem.

Garasje på 49 m²

En ting som absolutt skiller Henriks hus fra andre hus er den 49 kvadratmeter store garasjen som opptar omtrent halve underetasjen. Ja, Henrik er glad i biler og liker å ha tilgang til et rom hvor han kan mekke og skrue under tak, men den store garasjen har en viktig funksjon utover å være et sted for å rekreasjon. I garasjen får han nemlig plass til en Volkswagen Caravelle med heis som i full strekk blir nærmere 9 meter lang.

– En så stor garasjeløsning høres kanskje litt luksus ut, men det gjør ting mye enklere for meg og jeg slipper å tenke på været. I tillegg kan jeg lagre plasskrevende hjelpemidler i garasjen. Og så skader det ikke at jeg som alltid har interessert meg for biler og motorer har et verksted hvor jeg kan holde på, sier Henrik.

Henriks nye hjem i Søgne.

Fant du det du lette etter?

Tusen takk for din tilbakemelding

Vi setter pris på alle tilbakemeldinger, men vennligst ikke skriv inn personlig eller sensitiv informasjon i dette feltet.

Litt om deg ..