Hvor lang tid tar det å bygge et hus?

Fra du først får tanken om å bygge nytt til du står der foran ditt nye, ferdige hus er ofte veien lang. Men hvor lang tid tar det egentlig?


Første steg når du skal bygge nytt, er som regel å finne tomt og så bestemme deg for huset du ønsker deg, fra leverandøren du liker best. Eventuelt kan det være lurt å sjekke om det finnes noen prosjekterte boliger som passer for deg. Når du har bestemt deg signerer du kjøpskontrakt, og prosessen er i gang. 


Kjøper du deg en prosjektert bolig kan det tenkes at boligen allerede er klar til å flyttes inn i, men skal et hus bygges fra null er det vanlig å regne et års byggetid.  Her er det veldig mange faktorer som spiller inn og som påvirker tidsbruken.

 

LES OGSÅ: Derfor bør du bygge ny bolig

 

På en vanlig byggeplass for en enebolig er det vanlig å regne med å bruke omtrent 40 dager på egeninnsats, 45 dager til bestillingstid, kontroll av mur og lignende, 200 dager til oppføringen av huset og 40 dager til maling.


Det kan være fristende å korte ned den totale byggetiden, men vær obs på at kortere byggetid kan gå ut over kvaliteten på bygget. Blant annet kan vær og årstid være faktorer som gjør at det er lurt å ha god tid. Dårlig vær og for lite tid øker for eksempel sjansen for byggfukt.


Skulle det oppstå forsinkelser som vil eller kan påvirke leveringstid plikter entreprenøren å varsle skriftlig om disse, uansett årsak. Dette med utgangspunkt i oppgitte kalenderdager. 

 

LES OGSÅ: Byggelån – nødvendig mens du bygger

LES OGSÅ: Hvor lang tid tar det å bygge hus?