I Brekkekjær gjenreises fortidens sommeridyll i hjertet av Blindleia

I det nye hyttefeltet i Brekkekjær skal den flotte sørlandsnaturen, med einer, lyng og småkuperte svaberg bevares. Målet er at hyttene som bygges skal tilpasses terrenget, ikke omvendt.
Av Hellvik Hus / Publisert 27 februar 2020

– Så lite som mulig skal sprenges når tomtene tilrettelegges, sier grunneier Inger Lise Syversen, mens hun forsiktig går fra tue til tue og peker ivrig rundt seg.

– Der stod det en hytte på søyler i gamle dager, og der stod en annen. De gamle hyttene er borte nå, men nye skal bygges.

Noen timer tidligere startet den pensjonerte arkitekten og forskeren dagen med en forfriskende dukkert sammen med andre lokale helårsbadere ved havna, noen hundre meter unna. Et morgenbad er den perfekte måten å starte dagen på, ifølge Inger Lise.

Terrenget er fantastisk og veien er kort ned til Brekkestø brygge i hjertet av Blindleia

Gjennom et langt og produktivt arbeidsliv har hun reist over halve verden for å bistå i forvaltning av kulturarv. Nå har hun slått seg til ro i tradisjonsrike Brekkestø ytterst på Justøy i Lillesand kommune, hvor hun sammen med Hellvik Hus Søgne er i ferd med å gjenreise det som en gang var et populært pensjonat og hytteområde.

– En arkitektvenninne har tegnet tre ulike hyttetyper som er tilpasset tomtene. Det sikrer området et helhetlig preg. Hyttene skal ligge på forskjellige steder i terrenget, alt etter tomtens beskaffenhet, og ikke på rekke og rad, sier Inger Lise.

Les mer om tomtene og hyttene som er til salgs på Brekkestø her!

Hyttene er tegnet av arkitektfirmaet BIT prosjekt.

Rik historie

Historien om Inger Lises 26 mål store bit på Brekkekjær starter for godt over 100 år siden. I 1896 ble det tilrettelagt for gårdsdrift her. Våningshuset ble hentet fra en øy lengre borte i Blindleia, slik en gjerne gjorde i en tid hvor bygningsmaterialene var kostbare og ressursene få.

På 20-tallet overtok en kaptein fra Lillesand stedet. Noen år senere ble det solgt videre til en familie som i 1936 åpnet pensjonat her.

– Historiene fra den tiden er mange. Det var et liv i sus og dus, med kulturpersonligheter og notabiliteter fra inn- og utland som bodde her på Brekkekjær om sommeren. Utover 60-tallet ble det bygget 15 små hytter, slik at gjestene på pensjonatet fikk litt mer privatliv. De kom til våningshuset for å få frokost, middag og for å være sosiale, forteller Inger Lise, som kjøpte området for tre år siden, etter å ha kommet over en annonse på Finn.

Etter å ha reist jorden rundt i mange år så hun etter sted hvor hun kunne slå seg ned og finne roen inn i pensjonisttilværelsen.

Da hun oppdaget annonsen for Brekkekjær, tok hun med seg barnebarnet som er snekker, og dro på visning.

– Både våningshuset og hyttene var sterkt preget av at det ikke hadde vært aktivitet her på en del år. Barnebarnet mitt var skeptisk og mente at det var for mye arbeid, men jeg dro tilbake enda en gang og tenkte «her vil jeg holde på resten av livet», sier Inger Lise.

Område bilde over Brekkestø. Foto.
Området hvor hyttene bygges (til høyre i bildet) ligger kort vei unna Brekkestø.

Kulturkafe og samlingssted

Etter å ha kjøpt eiendommen tegnet Inger Lise en reguleringsplan for området. Tanken var å gjenopprette aktiviteten slik det var før i tiden, med et tosifret antall hytter spredt i landskapet og et våningshus i midten som fungerte som et naturlig samlingspunkt.

De gamle hyttene var ubeboelige og måtte rives, men de stod på påler og etterlot ingen sår i naturen.

Dette er rett og slett sørlandsdrømmen

Også våningshuset var i dårlig forfatning. Der hvor de gamle hyttene stod skal nye bygges, og hovedhuset er rehabilitert og tilrettelagt for kafedrift og galleri i første etasje. I annen etasje skal Inger Lise bo.

– På sommeren blir det hvitvin, jazz og reker, og på vinteren blir det øl, suppe og poesi, sier Inger Lise med et smil.

Går alt etter planen blir det konserter på plenen utenfor også. Det har hun allerede testet en gang, og det gikk over all forventning.

Les mer om tomtene og hyttene som er til salgs på Brekkestø her!

Inger Lise i terrenget hvor hyttene skal bygges. Foto
Inger Lise i terrenget hvor hyttene skal bygges.

Bruk hyttene hele året

Inger Lises venninne, Ellen Boger hos arkitektkontoret BIT konsept, tegnet hyttene som skal bygges på området. Inger Lise hadde i en tidligere fase vært i kontakt med Hellvik Hus Søgne, og tok derfor igjen kontakt og fortalte om planene sine.

Ikke lenge etter hadde hun fått Hellvik Hus med på laget som feltutvikler.

– Dette er rett og slett sørlandsdrømmen. Terrenget er fantastisk og veien er kort ned til Brekkestø brygge i hjertet av Blindleia. Hyttene tilrettelegges for helårsbruk, slik at en kan nyte påskesola i en lun krok om våren, og kjenne varmen steike på sommeren, sier Fredrik Ihlen, boligkonsulent i Hellvik Hus Søgne.

I de fine sommermånedene preges Brekkestø av bading og båtliv

Bilde fra Brekkestø. Foto.
Idyllisk i Brekkestø.

Salget av hyttene på Brekkekjær er kommet godt i gang for Ihlen og Hellvik Hus Søgne, men fortsatt er noen tomter ledige.

– De arkitekttegnede hyttene er lagt opp til å ha anneks og gode uteområder. Arkitekt Ellen Bogner er svært dyktig til å få anneks og hytte til å gli sammen på en fin måte. I tillegg gir hovedhuset hvor Inger Lise skal drive kafe hele prosjektet en ekstra prikk over i-en. Det blir et veldig hyggelig miljø der, sier Ihlen.

Oversiktsbilde over havna i Blindheia. Foto.
Brekkestø er en tradisjonsrik havn i Blindleia.

Sørlandets største kuleis

På sommertid er det full aktivitet i Brekkestø, med mye liv og høy hvilepuls. Syklister, turister og andre besøkende strømmer til for å nyte fredelige sommerdager her, gjerne med Sørlandets største kuleis, og for å delta i Blindleialøpet med kajakk, som både starter og slutter i Brekkestø havn.

– I de fine sommermånedene preges Brekkestø av bading og båtliv. De som liker seg bedre på land benytter seg av de mange fine turstiene i området. På høsten og om vinteren roer aktiviteten seg ned og det er stort sett bare fastboende igjen, noe som også er veldig hyggelig, sier Inger Lise.

– Og da er det fortsatt herlig å bade.

Les mer om tomtene og hyttene som er til salgs på Brekkestø her!

Hytte på Brekkekjær. Bilde av en av hyttene man kan bygge på Brekkestø. Foto.
Hyttene glir naturlig inn i terrenget.

Fant du det du lette etter?

Tusen takk for din tilbakemelding

Vi setter pris på alle tilbakemeldinger, men vennligst ikke skriv inn personlig eller sensitiv informasjon i dette feltet.

Litt om deg ..